El izi okuyucu sistemleri

El izi okuyucu sistemler biyometrik tanımlama kapsamında değerlendirilebilir. Benzer yöntemler yüz tanımlama ve parmak izi okuyucularda da görülür. Özel yazılımlarla desteklenir. Temel amaç kişiye özel ayırt edici bir tanımlama yapabilmektir. Bu özelliği sayesinde el izi okuyucu sistemleri geçiş kontrol uygulamalarında hemen dikkat çeker.

Sistem el geometrisinden yüksek oranda faydalanır, el izi okuyucu bir çeşit sayısal tarayıcı gibi düşünülürse okuma anında binlerce sayısal veri üretir ve bunların algolritmik değerlendirilmesi sonucu kişiye özel bir ID üretir. aslında geçiş kontrol sistemlerinin ihtiyacı olan bu eşsiz ID (numara)  dir. Geçiş konrol sistemleri kişinin elinden alınan bu bilgilerle elde edilmiş olan ID yi veritabanlarında tutarak ilgili kişi ile eşleştirir. Aslında olan şey kişi her elini okuttuğunda bu ID ye ulaşılıp ulaşılmadığının kontrolüdür diye basitçe ifade edilebilir. Tabi bu işlemi yaparken tarayıcı binlerce algoritmik ve geometrik ölçüm değerlendirme ve kıyaslama yapar. Günümüz teknolojisinde tüm bu işlemler çok kısa sürede sağlanmaktadır. Bir saniyenin altında bir sürede tamamlanıp kişiye geçişi için bir turnikenin açılması sağlanabilir.

El izi tanıma uygulamaları en yaygın kullanılan kartlı sistemlere göre bazı avantajlar içerir.

  • her üye için kart masrafı yoktur. uzun vadeli işletme giderleri düşüktür.
  • kartın unutulması ya da kaybedilmesi durumunun yarattığı sorunlar el izi okuyucular tarafında sorun teşkil etmez.
  • kartın başka kullanıcı tarafından kullanılma riski el tanımada yoktur. (bu sorun PLASİS akıllı turnikelerinde kart konusunda ciddi seviyede azaltılmıştır)

dezavantajlar ise şunlar olabilir;

  • üyeye özel tasarımlı bir kart verilemediğinden üyenin kendini özel hissetmesi çevresinde kart ile yapabileceği prestijli tanıtım fırsatları kaçırılmış olur.
  • kartın ücret ile sunulabileceği durumlar gelir kaybına neden olur.
  • kartla çantadan bile kolaylıkla yapılabilecek bir okuma el ile yapılınca kullanıcıya daha zahmetli gelebilir. bu da üyeye kötü bir engelleme hissi yaşatabilir.
  • üyede hijyen ve bilgi güvenliği konularında endişeye neden olabilir.
  • kullanıcı kapasiteleri sınırlıdır örneğin 500 gibi bu başlangıçta sorun olmasa da üye sayısı arttığında ek ücretlere neden olabilir.
  • kartta okuma her seferinde hızlı ve yüksek başarı ile gerçekleşirken el izi okuyucularda bu konuda daha dikkatli olunmalıdır.